skip to Main Content
Werken aan het transport

Een van de ontwikkelingen die momenteel wordt voorbereid, en tevens een project dat subsidie ontvangt vanuit het IKW, is de ontwikkeling en bouw van een 20 MW elektrolyse- installatie. Deze waterstoffabriek wordt de grootste in Europa en is een belangrijke stap richting de verdere ontwikkeling van nieuwe vormen van groene chemie. Doel van de fabriek is om groene waterstof te produceren voor de aanwezige industrie en zo bij te dragen aan de noodzakelijke energietransitie. De bouw van de fabriek alleen is echter niet genoeg. Er is ook een open-infrastructuur nodig voor het transport. Vandaar dat dit project parallel loopt aan het project van de waterstoffabriek en van start gaat zodra aan twee belangrijke eisen voldaan is. De beslissing voor daadwerkelijke bouw van de fabriek en een afnemer op het Chemiepark die de groene waterstof afneemt.

Volgens de huidige planning wordt het definitieve besluit voor de bouw van de fabriek medio 2022 genomen en zal de installatie in 2024 operationeel zijn. Daarnaast hebben de partners in het project van de waterstoffabriek inmiddels al wel een afnemer gevonden voor de groene waterstof op het Chemiepark in de naam van BioMCN. Dit bedrijf produceert hernieuwbare methanol. Een belangrijke grondstof voor biobrandstoffen en de chemische industrie. Vanuit de samenwerking gaat BioMCN het aardgas dat zij nu gebruiken voor de productie van methanol vervangen met groene waterstof wat een CO2-reductie van 27.000 ton per jaar oplevert.

Innovatieve
Kunststofleiding

Om de groene waterstof te transporteren van de fabriek naar BioMCN is de huidige infrastructuur niet voldoende. Er is een innovatieve waterstofleiding nodig. Deze is gemaakt van met aramide versterkt kunststof, waardoor de leiding hittebestendig is. Het materiaal wordt ook verwerkt in kogelwerende vesten. Het gaat om een tracé van vier kilometer dat geschikt is voor het vervoeren van waterstof op 30 bar. Zodra het bouwbesluit is gevallen zal er tevens een start worden gemaakt met de aanleg van deze leiding.

Groene waterstof infrastructuur Chemiepark Delfzijl

IKW-Waddenfonds € 1.1 miljoen

Overige financiers € 1.9 miljoen