Het centrum is meer dan alleen een bezoekerscentrum voor bezoekers van het gebied. Harel: “Dat klopt, het is een nieuwe instelling waar meerdere doelen samen komen. Onderzoek, educatie, toerisme, recreatie en ondernemerschap. Het centrum laat in de brede zin van het woord zien hoe er wordt gewerkt aan een gezond Waddengebied waar de ecologie en economie met elkaar in balans zijn.” Daarom wordt er binnen het centrum samengewerkt met partijen als IVN, de Waddenacademie, Waterschap Noorderzijlvest, verschillende terreinbeheerders en het Zeehondencentrum Pieterburen. Maar ook met lokale ondernemers van de wal en uit de visserij.
In het Werelderfgoedcentrum word je ondergedompeld in alles wat het Wad is. Je ontdekt de verscholen wereld van de allerkleinste wezens. Je leert over de dynamiek van het Wad en hoe zorgen we er met elkaar voor dat dit prachtige gebied behouden blijft? In het centrum maak je ook kennis met de zeehondenzorg voor verzwakte of verweesde zeehonden en het wordt een leerplaats waar je zelf kennismaakt met bijvoorbeeld vissers van de Waddenzee. In de entreehal komt een toeristisch informatiecentrum dat vrij toegankelijk is en je hebt de mogelijkheid om wat te eten en te drinken in het restaurant of café en om zakelijke arrangementen te boeken. Harel: “Daarmee zijn we meer dan een ‘gewoon’ bezoekerscentrum. We bieden een totaalbeleving voor mensen die niet alleen informatie zoeken, maar die zich ook willen verdiepen in het Waddengebied.”

De voorbereidingen rond de bouw van het centrum zijn momenteel in volle gang. Harel: “Met het centrum willen we actief bijdragen aan zowel het verbeteren van ecologie van het Waddengebied als geheel, als op de economische kansen voor de regio. We zoeken daarin steeds naar de juiste balans tussen toerisme en natuur.”
Anat Harel